Powervrouwen
in stagecoördinatie

Uitstroom

De zorg zegt 'uitstroom' waar het gaat om vertrekkende medewerkers. Het onderwijs gebruikt het woord voor het vinden van een plek binnen de zorg. Hoe tegenstrijdig dat ook lijkt, zorg en onderwijs werken aan hetzelfde: voldoende gekwalificeerde medewerkers in de zorg krijgen én behouden.

De RAAT

Het tekort aan medewerkers met een opleiding MBO VIG, MBO VIG/MZ, MBO Verpleegkunde en HBO-verpleegkunde is fors. In de Rotterdamse RAAT+DAAD 2018 (Regionale Actieplan Aanpak Tekorten) is daarom afgesproken dat we in vier de verhoging 10% meer studenten naar de zorg begeleiden.

De opdracht

Belianne de Kock en Corné Grootenboer zetten als projectleiders hun schouders onder de kwaliteit en kwantiteit van stageplaatsen in heel Rotterdam Rijnmond. De opdracht: lever een specifieke bijdrage waarin er voldoende, leerzame en stimulerende stages in deze regio zijn. Laat deze aansluiten op de regionale personeelsplanning en de afspraken van RAAT+DAAD.

Samen

Ze zagen direct in dat dit een klus was voor ‘samen’.

Dus brachten zij de verantwoordelijken vanuit de gemeente en de zorg- en onderwijsinstellingen bij elkaar. Verschillende pilots leverden bruikbare inzichten op. ‘Zonder proberen leer je immers niets’. Meerdere verbeterslagen volgden, waaronder de maatwerkafspraken voor studenten.


We zijn heel trots op alle projectleden uit de aangesloten instellingen. Door hun inzet kregen alle initiatieven vorm en inhoud. We hopen dat dit commitment zal blijven, want bij stagecoördinatie komt alles aan op verbinding.

Verbeterslagen

Onderzoeken leren dat ‘positieve stages’ veel invloed hebben op het besluit om te blijven of te gaan. 'Zo’n positieve ervaring begint voor ons bij de zekerheid van genoeg, goede stageplaatsen. Deze dragen bij aan het leren en het enthousiasme van de student.

'We willen studenten echt verbinden met de sector waar ze voor gekozen hebben.'

Nieuwe uitdaging

De regio heeft nog wel wat te doen. Studenten hebben structureel motiverende begeleiding nodig. Werkbegeleiders willen dat geven, maar naast hun primaire taken is die coaching rol vaak een knelpunt. De arbeidsmarkt blijft ons dus uitdagen.




Onderzoek van Nivel liet zien dat de helft van de Nederlandse verpleegkundigen en verzorgenden een vervolg- of aanvullende opleiding heeft gevolgd.  Verpleegkundigen en verzorgenden in:

  • de ziekenhuizen hebben na de basisopleiding vaker dan gemiddeld een aanvullende opleiding gedaan.
  • de geestelijke gezondheidszorg krijgen relatief vaak scholingsactiviteiten volledig vergoed door de werkgever.
  • de agogische zorg en de zorg voor lichamelijke of verstandelijke beperking hebben het minst vaak een aanvullende opleiding genoten. 
  • de thuiszorg hebben minder vaak een aanvullende opleiding dan gemiddeld.
  • de intramurale zorg zijn relatief vaak (zeer) tevreden over de loopbaanbegeleiding.



Het Nivel levert de kennis om de gezondheidszorg in Nederland beter te maken. Dat doen zij met hoogwaardig, betrouwbaar en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar thema’s met een groot maatschappelijk belang. Zo onderzocht het Nivel onder andere de aantrekkelijkheid van werken in de zorg.

Hier kun je dit rapport lezen en op de site kun je meer publicaties zien. Ze gaan over landelijke ontwikkelingen.